Voeding is voor een ieder persoonlijk, de keuzes zijn oneindig.

Vele malen per dag worden beslissingen genomen over voeding. Dat gebeurt niet bewust. Biologische, psychologische, sociale en economische factoren bepalen onze keuzes. Deze factoren beïnvloeden ook de voedingskeuze voor onze huisdieren.


Onze ervaring bij de eerste Ridgeback pup

Er wordt ontzettend veel geschreven over voeding voor honden. Zinnig, maar ook onzinnig. Deskundigen spreken elkaar soms tegen. Commerciële merken weten het mooi te brengen, en met tijd en wijlen zie je dus door de bomen het bos niet meer. Er is niets aan de hand als je hond het goed doet op de voeding die je hem biedt, maar het wordt lastig als er iets aan de hand is met de gezondheid van je hond. Dan komt de twijfel, en het zoeken naar een oplossing. Dat overkwam ook ons bij het overstappen van pup brokken naar volwassen brokken (vermoedelijke oorzaak verandering van eiwit in het voer) .Wij willen deze ervaring graag met jullie delen.

Nadat wij van de pup brokken waren overgestapt op volwassen brok, van hetzelfde merk, begon de ellende. Onze hond reageerde allergisch en kreeg bulten als pepernoten over zijn hele lijf. Waarschijnlijk andere eiwitten of wat dan ook, een probleem was daar. Na allerlei goed bedoelde adviezen en DA onderzoeken, een klein jaar van alles geprobeerd, met o.a. 8 verschillende soorten brokken van normaal tot peperduur, wisten wij het even niet meer. De bultjes bleven! Wij verdiepten ons in de voedingsmaterie en de uitwerking daarvan. Verschillende voedingssites werden bezocht waaronder www.voerwijzer.com niet heilig maar wel handig om meer inzicht te krijgen. Uiteindelijk zijn wij overtuigd geraakt dat een hond het niet moet hebben van (doorsnee) brokken, maar van hoogwaardige producten zoals groente, kruiden  maar  bovenal goed vers vlees. Brokken en het meeste blikvoer zijn veel betaalbaarder, maar wij waren er klaar mee.

De keuze van vlees is misschien minder praktisch, maar de moeite waard van het proberen.

Er zijn meerdere keuzes te maken als je voor vlees kiest. Je kunt kiezen voor  barf  zie  www.barfplaats.nl , dat is zelf te combineren vers vlees met andere  voedingsupplementen. (niet voor de beginners) Of  je kunt een keuze maken voor KVV, dat staat voor kant en  klaar vlees. 
Het complete voer bestaat uit een diepgevroren vleesworst en wij zijn gegaan voor Carnibest Natuurvoer. De worst bevat: vers rundvlees, vers kippenvlees, verse fijngemalen groenten, rijst, koudgeperste plantaardige olie, en belangrijk natuurlijke vitaminen en mineralen.
Dagelijks vullen wij de KVV aan met goede zalmolie voor ondersteuning aan een gezonde huid. Huid en vacht zien er dan strak en glanzend uit.
Zoals wij gevarieerd eten, geven wij onze honden er nu nog supplementen bij zoals zeewier, schapenvet en omega 3, een paar bio eitjes in de week, af en toe een weekje gedroogde brandnetels en zomer wortels als snakje.
In het weekend 2x een bakje 400gr biologische rauwe lams pens van www.banditvoeding.nl . Dit alles via www.meatandbones.nl  in Malden, zij hebben ook geweldig meegedacht om de voeding problemen achter ons te laten. Bijkomend met het overstappen naar vlees was de ontlasting geen berg poep meer,  maar hooguit een handje vol, een stevig drolletje en dat was mooi meegenomen.
Na vertering blijven er bij vlees weinig afvalstoffen over.

Inmiddels zijn we tijden verder en Djambo staat te shinen, ook onze 2e RR, Kira, is gelijk op vlees gezet. Iedere dag krijgen wij complimenten dat onze honden er zo prachtig uitzien. En dat is niet alleen omdat het mooi gebouwde dieren zijn, maar vooral omdat ze er zo gezond uitzien. 
Ze glimmen in de zon, zijn super fit, en ruiken niet onaangenaam, ontlasten zoals gezegd minimaal. Geen van de genoemde merken zullen zaligmakend zijn, maar voor ons een uitkomst, en onze Ridgebacks doen het er fantastisch op.

Wij en onze honden zijn in ieder geval zeer content, en willen niet anders meer!